Memorii de calatorie

Paris, mon amour

 

Prima parte (15 Ianuarie 2003)

Eehh, asha mi-e de lene sa scriu acum... dar ce sa fac, am o datorie catre cititorii mei :) Tocmai ce-am mancat shi mi-e asha de somn... Se pare ca francezii ashtia au reushit in cateva zile ce n-a reushit faculta mea sa faca aproape niciodata anul asta - sa ma scoale la ora 7 :( In principiu n-ar fi nici o problema daca nu ar exista un mic amanunt - petrecerile de seara. Well, asta e... doar n-am venit la Paris ca sa dorm :)

Acu ma gandesc ce trebuie sa povestesc. Sunt asha de multe chestii. Ar trebui sa scriu cel putzin un mail pe zi ca sa fac treaba cum trebuie. Am avut ceva planuri sa scriu ieri dar m-a durut capul toata ziua (aha! gata v-atzi shi gandit la prostii. din cauza oboselii, nu din alte motive, deshi nu pot sa zic ca n-au fost).

Ok, sa vedem... Programu pe aici e cam urmatorul: dejunul la ora 8, 8:30, Cursuri&activitatzi pana la ora 12. Dupa aia urmeaza pranzul. Apoi plimbari prin Paris shi seara petreceri.

Cu partea educativa nu stau foarte bine. Adica ma ashteptam la ceva mai mult. Luni a fost un curs tzinut de 3 studentzi de la facultatea de economie, dar nu prea au spus chestii noi. Apoi de dupa-amiaza a inceput distractzia: Lost in Paris. Hehe, nu va speriatzi, deshi ar fi fost interesant nu a fost chiar asha. Aveam de fotografiat cateva cladiri shi inca nishte chestii, printre care un japonez cu un aparat de fotografiat (nu foarte greu), un cuplu de indragostitzi (nu foarte greu - oamenii ashtia cred ca nu prea ajung sa stea singuri pe acasa :D ), etc. Am facut Parisul la pas. Am vazut universitatea Sorbonne, Notre Damme, primaria, shi alte chestii de prin centru, Louvre-ul pe din-afara (urmeaza sa-l vizitam azi), shi turnul Eiffel shi Trocadero Center - noaptea - ca atunci am ajuns.

Shi apoi petrecerea! French night - mancare shi bauturi cu specific frantzuzesc (adica o gramada de chestii interesante cu nume pe care naiba le tzine minte, cheese de toate tipurile shi vin roshu). Cand s-a terminat vinul am trecut pe bere. Shi am fost productivi - eram cu un spaniol, un portughez shi o italianca - shi am baut tot ce se putea, ca ailaltzi nu se prea inghesuiau. Cu muzica stau cam prost - o gramada de tampenii frantzuzeshti shi cam atat. Asha ca pe la 2 am mutat petrecerea in camera noastra. Am pus Prodigy iar Xavier, un francez simpatic ne-a facut o demonstrazie cu cantece de petrecere frantuzeshti - avand ca tema principala striptease-ul.

A fost cam nasol a 2-a zi de dimineatza, mai ales ca eu trebuia sa ma scol primul, iar eu am programat telefonul sa sune la 7. Din pacate am uitat sa schimb ora pe noul fus orar, asha ca m-am sculat frumos la 6, am facut un dush, shi incepusem sa-l conving pe Sergio spaniolul, sa se scoale ca era randul lui. Noroc ca in timpul asta el incerca sa ma convinga ca greshisem ora. Bine ca a reushit :)

Martzi de dimineatza am avut curs de franceza cu un profesor super! Sa tot ai profesori de ashtia: perfect din punct de vedere profesional, shi simpatic pe deasupra. La sfarshit ne-a pus un cantec in franceza shi am cantat totzi - inclusiv el.

Wow, tre sa plec. paaa! continuam data viitoare.
andrei


Partea a 2-a (17 Ianuarie 2003)


Bonjour du tout!

nu prea am mult timp nici acum, dar sper sa apuc sa va mai povestesc cateceva. Sorry daca nu va raspund la raspunsurile voastre la mailurile mele, dar nu prea am cand.

Ok... Unde ramasesem? Hehe deja nici nu mai imi amintesc exact ce am facut. Parca a trecut o veshnicie. Shi cu toate astea zilele astea au trecut ca vantul. Offf... gata am devenit melancolic. Mi-am adus aminte ca peste 2 zile tre sa plec. Ce ma tot intrebatzi? Daca ma mai intorc? Sincer, nu prea m-ash mai intoarce. Am stat destul de putzin pe aici, dar ma simt deja ca acasa. Nu pot sa zic ca e raiul pe pamant. Shi nu umbla cainii cu covrigi in coada. Parisul e un orash mare, are partzile lui bune, dar are shi o gramada de partzi proaste. Dar totushi... Radu glumea ca potzi sa iei Timishoara shi s-o ashezi intr-unul din cartierele Bucureshtiului. Ei cam asha potzi sa iei Bucurestiul shi sa-l rataceshti prin Paris. Shi nu e numai marimea. Fratzilor! Cu durere in suflet vreau sa va spun ca suntem cu adevarat in urma cu vreo 20 de ani. Oamenii ashtia folosesc tehnologie pe care noi inca o vedem doar in filmele SF. Nu va ganditzi la nishte chestii exagerate, dar cand vezi ca oamenii ashtia folosesc atat de mult toate chestiile astea incat au intrat in banalitate, in timp ce tu - nea Ion
de la Cucuietzii de munte - te uitzi ca la a 20-a minune a lumii, incepi sa-tzi pui nishte intrebari. Shi nu e numai asta. Shtitzi turnul Eifell de care va povesteam? Ei bine, trebuie sa te uitzi la el de la 10 metri departare ca sa itzi dai seama ce inseamna, sa te simtzi insignifiant, dar totushi sa te gandeshti ca oameni la fel ca tine l-au construit.

Dragii mei, toate astea inseamna un stil de viatza. Shi odata ce l-ai simtzit pe pielea ta, e cam greu sa te intorci in Bucureshti, shi sa te simtzi fericit shi mandru ca traieshi in Capitala.

Noapte buna!

andrei


Partea a 3-a (18 Ianuarie 2003)

hihi am fost cam pesimistic in mailul trecut. eram chiar dupa masa. :)

se pare ca exista o mica incurcatura organizatorica, asha ca pot sa va mai povestesc cate ceva.

deci... ce-am facut martzi: martzi am avut cursul de franceza, dupa cum v-am spus, dupa care am ieshit la o plimbare cu vaporul pe Sena. Vreau sa spun ca are orashul asta o gramada de poduri shi nici unul contruit in acelashi fel. E destul de
interesant. Pe unul dintre poduri exista o statzie de metrou. Aaa metroaiele... :)) sunt o gramada. Cred ca e unul dintre cele mai mari si complexe sisteme de metrou din lume. E un adevarat orash sub pamanat. Coridoare shi coridorashe, linii in toate directziile, tot felul de tipuri de trenuri. O singura chestie e mai ciudata - ma rog pt mine ca asha eram obishnuit
inainte: Metroaiele din Paris sunt mute. Nu spune nici unul nici Atentzie se inchid ushile, nici Urmeaza statzia... Doar beepaie. Saracele... In schimb sunt indicatzii peste tot. Nu prea ai cum sa te rataceshti daca shtii unde vrei sa mergi.

offf. trebuie sa plec. pa!
andrei